MARATHON 7500

DE TREI ORI LA OMU

Lungime

90 km

Diferență pozitivă de nivel

7500 m

Când?

12 iulie 2019

Start

Salvamont Peștera
ora 06:00

Timp limită

35 ore
Despre cursă

Frumoasa poveste a început în 2009, când o mână de munțomani înrăiți au decis că Romania are nevoie de o provocare serioasă. Dacă am fi știut pe vremea aceea că 90 de kilometri nu înseamnă Marathon, acum ar fi avut probabil un alt cuvant înainte de 7500, însă orice denumire ar avea, este una dintre cele mai intense curse de alergare montană.

Puncte de control
Salvamont Pestera – Cab. Valea Dorului P1
Cab. Valea Dorului – Cab. Poiana Stanii P2
Cab. Poiana Stanii – Cab. Piatra Arsa P3
Cab. Piatra Arsa – Intersectie Jepi P4
Intersectie Jepi – Jepii Mici- Cab. Babele P5
Cab. Babele – Salvamont Pestera P6
Salvamont Pestera – Cab. Omu P7
Cab. Omu – Valea Cerbului – Gura Diham P8
Gura Diham – Poiana Izv. – La Prepeleac P9
La Prepeleac – Bucsoiu – Cab. Omu P10
Cab. Omu – Ciubotea – Bran P11
Bran – intrare Valea Gaura P12
intrare Valea Gaura – Valea Gaura – Cab. Omu P13
Cab. Omu – Doamnele – Poiana Gutanu P14
Poiana Gutanu – Saua Strunga P15
Saua Strunga – Salvamont Pestera SOSIRE
Puncte de hidratare/alimentare
- Postul 1, Cabana Vf. Valea Dorului: apă
- Postul 2, Cabana Poiana Stânii: apă (300 ml/concurent)
- Postul 3, Cabana Piatra Arsă: apă
- Postul 4, Cabana Salvamont intersecție Jepi: apă, băutură isotonică Sponser Competition, alimente (pâine, cașcaval, banane, lămâi, mere, halva)
- Postul 5, Cabana Babele: apă (300ml/concurent)
- Postul 6, Salvamont Peștera: apă, băutură isotonică Sponser
- Postul 7, comun cu Postul 10 și 13, Vf. Omu: apă (200ml/concurent/urcare), băutură isotonică Sponser, alimente (lămâi, halva, pâine, cașcaval, mere, banane)
- Postul 8, Gura Diham: apă, alimente (slănină, pâine); Poiana Izvoarelor: apă
- Postul 11, Ciubotea-Bran: apă, alimente (supă, paste, pâine, cașcaval)
- Postul 12, Valea Gaura: apă – la izvor
- Postul 14, Poiana Guțanu: apă – la izvor
- Sosire: apă, alimente (paste, supă, fructe)
Echipamentul obligatoriu
– Rucsac (individual)
– Căciulă (individual)
– Trei straturi în partea superioară a corpului:
-> strat de baza (tricou cu mâneca lungă sau combinații tricou cu mânecuțe)
-> strat termic (polar/fleece/pufoaică)
-> haină de ploie (dacă condițiile meteo sunt nefavorabile, va trebui să fie obligatoriu cu membrana) (individual)
– Două straturi în partea inferioară a corpului, respectiv pantaloni lungi sau combinație pantaloni trei sferti (exclus pantaloni scurti gen short) cu jambiere și supra-pantaloni (impermeabili) (individual)
– Mănuși (individual)
– Folie de supraviețuire (individual)
– Telefon mobil funcțional (individual)
– Lanternă frontală funcțională (individual)
– Recipient apă cu sau fără capac de minim 200 ml (pentru folosire în punctele de hidratare, organizatorii nu vor asigura pahare de unică folosință) – (individual)
– Trusă de prim ajutor: fașă elastică, bandaj steril, leucoplast (echipă)
– Hartă, fișă de concurs și număr de concurs (vor fi distribuite de către organizatori)

Echipament obligatoriu în caz de vreme nefavorabilă (echipamentul trebuie avut în tabăra de bază indiferent de condițiile meteo, echipamentul pentru vreme nefavorabilă poate deveni obligatoriu în dimineața startului):
- Bluză groasă, polar sau pufoaică (individual)
- Supramanuși (individual)

Echipamentul trebuie avut pe toată durată cursei, acesta este echipamentul normal care ar trebui avut în condițiile acestei ture.
Program
- 11 iulie 2019 între orele 15:00 – 23:00 - Semnarea fișei de participare pe proprie răspundere și ridicarea kitului de participare
- 11 iulie 2019 la ora 20:00 - Ședința tehnică
- 12 iulie 2019 la ora 06:00 - Start Marathon 7500
Timpi limită
Timp limită intermediar
– P1 Cabana Valea Dorului:1h45′ (ora 7:45)
– P3 Cabana Piatra Arsă: 4h30′ (ora 10:30)
– P6 Salvamont Peștera: 8h30′ (ora 14:30)
– P7 Cabana Omu: 11h00′ (ora 17:00)
– P9 La Prepeleag: 16h30′ (ora 22:30)
– P10 Cabana Omu: 19h30′ (ora 1:30)
– P13 Cabana Omu: 30h00′ (ora 12:00)

Timp limită sosire
Salvamont Peștera SOSIRE: 35 ore (13 iulie 2019 ora 17:00)
MARATHON 7500
Descrierea amănunțită a traseului

Se pleacă din tabăra de bază pe drumul asfaltat, până la intersecția cu poteca marcată cu banda roșie, pe unde se urcă spre Cabana Valea Dorului. La intersecția cu traseul cruce galbenă spre Cabana Bolboci, recomandăm a se merge pe versantul din stânga pe urcare, traseul mergând pe fundul unei albii. Postul 1 se află chiar lângă Cabana Valea Dorului.

De la Postul 1 se urcă tot pe banda roșie până se ajunge în drumul de Piatra Arsă, în dreapta având Vf. cu Dor. Se coboară pe marcaj bandă roșie până la Cota 1400, pe drumul (pârtia) de vară. De la Hotel Cota 1400 se merge pe drumul asfaltat, însă după puțin timp se intră pe un drum forestier în stânga, cu indicator spre Schitul Sf. Ana. Drumul acesta ne conduce pe la Schitul Sfânta Ana, iar de la Schit se vor tăia serpentinele pe poteca balizată de organizatori, până în momentul în care traseul nostru va face stânga pe un forestier în urcare usoară. Din acest moment nu vom mai avea balize și vom urma forestierul, care ne va conduce până în Postul 2, aflat în apropiere de Poiana Stânii (foarte aproape de Poiana Stânii, lângă un panou informativ al Parcului Natural Bucegi; în stânga este o intersecție cu un drum mai mic. Se merge pe drumul respectiv, trecem de bușteni și găsim Postul 2).

Se urcă spre Hotel Piatra Arsă, pe marcaj bandă albastră. Lângă hotel se găsește Postul 3.

Din Postul 3 se coboară în Bușteni pe marcaj triunghi albastru, trecând peste Văile Urlătorilor (Traseul Jepii Mari, sau Schiel). Drumul duce direct în Postul 4, care se află la intersecția cu traseul marcat cu cruce albastră. Traseul urcă pe Valea Caraimanului, până la Cabana Caraiman, și apoi până la Cabana Babele, unde se află Postul 5.

Din Postul 5 se coboară pe Piciorul Babelor, tot pe marcaj cruce albastră, pana în Postul 6, Tabăra de Bază.

Din Postul 6 se urcă pe Valea Obârșia lalomiței, pe banda albastră, se trece pe lângă Șaua Cerbului, ajungându-se la Vf. Omu, unde se află Postul 7.

Din Postul 7 se coboară pe Valea Cerbului, marcaj bandă galbenă. Atenție, după plecarea de la Vf. Omu căutați poteca pe partea stângă ce coboară în serpentine, pentru că dacă se merge în dreapta se intră pe poteca ce duce la Cabana Babele, prin Șaua Cerbului. La un moment dat, poteca aflată pe versantul drept al văii coboară brusc în stânga, pe firul văii. Atentie, NU urmati poteca ce continuă pe versant; se pierde în scurt timp într-o zonă abruptă. Poteca intră în pădure și continuă să coboare pe marcajul turistic. Vom trece de Poiana Coștilei și după un mic urcuș, vom întâlni balizele montate de organizatori și vom face stânga pe o coborâre abruptă, marcată cu marcaj specific concursurilor de alergare.

Această potecă ne va scoate direct în spatele Cabanei Gura Diham. Ajunși la Gura Diham, vom traversa râul prin zona balizată, iar postul îl vom găsi la marginea parcării spre poteca ce merge la Cabana Poiana Izvoarelor.

Din Postul 8, traseul continuă pe marcaj bandă roșie, trecând pe lângă Cabana Poiana Izvoarelor, ajungând în punctul "La Prepeleac", unde se află Postul 9.

Din Postul 9, traseul continuă, tot pe marcaj bandă roșie, pe Creasta Bucșoiului. Traseul este unul dificil, în partea inferioară parcurgând o zonă de vegetație, întâlnind apoi porțiuni tehnice asigurate cu cabluri. Se ajunge pe Vf. Bucșoiul Mare, se coboară în Șaua Bucșoiului, apoi se urcă pe Vf. Omu, Postul 10.

Se continuă din Postul 10 pe marcaj bandă roșie și triunghi galben, peste Vf. Scara, unde cele două marcaje se despart. Se merge pe triunghi galben, coborând prin Valea Ciubotea, până la refugiul Salvamont, post de alimentare.

Din Postul 11 se coboară pe un drum forestier, până în prima poiană, unde se întâlnesc indicatoare spre Vf. Omu prin Valea Gaura, marcaj triunghi roșu. Se urcă pe acest traseu până în Șaua Polițe, de unde se coboară spre intrarea în Valea Gaura, Postul 12.

Din Postul 12 urcarea continuă, tot pe marcaj cruce roșie, până la Vf. Omu, Postul 13.

Din Postul 13, pe marcaj bandă roșie, se merge peste Vf. Doamnele până în Șaua Bătrâna, unde se află un refugiu. Din acesta se coboară spre dreapta pe traseul marcat cu triunghi roșu, până la intrarea în Poiana Guțanu, unde este amplasat Postul 14.

Din Postul 14 se urcă spre Șaua Strunga, pe banda roșie. Atenție, traseul trece pe lângă stâne. Se urcă până la Refugiul din Șaua Strunga, unde se află Postul 15. Refugiul se află dincolo de muchie, spre Padina, la 20 de metri de șa.

De la Postul 15 se coboară pe banda roșie spre Cabana Padina printr-o zonă cu stâne; recomandăm a se merge pe poteca de pe versantul din stânga, ce trece prin spatele stanelor.

Postul 16, Cabana Padina va fi post de direcționare, dar este obligatoriu ca toate echipele să treacă prin acesta. De aici facem stânga, și ajungem în scurt timp la finish.